://Franjuri

Kashmir si oranjada. Ia un loc

Pantofii si arhitectura

Ce legatura ar putea exista intre arhitectura si … pantofi? Intre proiectarea de cladiri si incaltamintea pe care o purtam? Par a fi  doua cuvinte aruncate intamplator in aceeasi propozitie dar ambele domenii – arhitectura si designul de pantofi – implica o sensibilitate artistica. Viziunea arhitectilor asupra formei a facut ca pasul lor catre lumea modei sa nu fie unul greu de facut si astfel granitele dintre moda si arhitectura au fost trecute: arhitectii au inceput sa creeze pantofi iar designerii  de pantofi au inceput sa se inspire din arhitectura si chiar au devenit “arhitecti de pantofi”.

Poate ca dorinta de a reinventa forme traditionale si de a folosi altfel cunostintele de design depasind sfera arhitecturii  si intrand pe un teren complet nou si diferit i-a determinat pe arhitecti sa cocheteze cu lumea designului pentru catwalk care este un loc plin de excentricitate, un loc unde posibilitatile creative par infinite.

Zaha Hadid, Frank Gehry, Julian Hakes, Rem D Koolhaas, Airi Isoda, Paco Rabanne (da, a studiat si el arhitectura la Beaux Arts in Paris) sunt o parte din arhitectii care au creat pantofi pentru universul mereu inovator al modei. Insa si designerii se inspira din creatiile arhitectilor celebrii. Un exemplu in acest sens este colectia de pantofi creata de Tea Petrovic, o absolventa a Academiei de Arte din Sarajevo, care s-a inspirat din arta sculptorului rus Naum Gabo dar si a arhitectului spaniol Santiago Calatrava.

Arhitectul pantofilor, asa cum a fost denumit de presa, Mihai Albu este primul creator roman de accesorii, care a aparut in enciclopedia “Shoegasm: An Explosion of Cutting Edge Shoe Design”, alaturi de creatori de moda precum Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Manolo Blahnik si Christian Louboutin.

Colaborarile dintre arhitecti si designerii de pantofi vor continua cu siguranta iar schimbul de idei si concepte dintre acestia nu poate decat sa duca catre inovatie si o creatie artistica care poate deveni ea insasi sursa de inspiratie pentru alte domenii.

22_25856 albu1_25857 architect_shoes_hadid_melissa_25866 architect_shoes_julian_hakes_2_25868 architect_shoes_julian_hakes_25867 architect_shoes_rem_koolhaas_25869 dzn_shoes_by_tea_petrovic_18_25879

sursa foto

Reclame

Filed under: Arhitectura, Fashion, ,

Adauga un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Me, myself and I

Link Exchange

Posturi recente

Bijutetrii textile
Lanterne marocane
Ambalaj pentru sange
Masa cu motor de avion

Lista cu muzici

ZeList

TB

Bloguri, Bloggeri si Cititori